Lill-Arnes orkester

Härlig musik med härliga killar!

DANS - UNDERHÅLLNING - BRÖLLOP - FEST - PRO - JULBORD - mm

 

 

 

 

                                                  Gamla dansbanan 

          Här kommer sätta in lite om gamla dansbanorna som fanns en gång i tiden.

 

                                                Vägasked

 

                                                      

Dansställe och vildmarkscenter[redigera | redigera wikitext]

På 1980-talet låg ett av Sveriges största nöjesställen i byn med fyra dansgolv, varav ett golv framför dansbandorkester och tre diskotek. Dessutom fanns kiosker, spelhallar och ytterligare en utomhusscen för tillfälliga uppträdanden. Premiären på valborg hade ett besökargenomsnitt på 7 000 personer. Några av dansgolven hade öppna väggar och vid förflyttning mellan dem krävdes utomhuspromenad. Stället var därför stängt vintertid och verksamheten förflyttad till Jägersbo.

Gyllene Tider uppträdde på nöjesplatsens scen den 1 augusti 1981, vilket delvis skildrats i filmen Parkliv!

Dansställena Vägasked och Jägersbo ägdes av Jan Nilsson innan båda såldes till nöjeslegenden Ulrik Wittman, som drev verksamheten på 1980-talet. 1992 övertogs dansstället Vägasked av Kristet Center Syd, sedermera Kingdom Center, sedan deras två församlingar i Osby och Helsingborgs slagits samman. Verksamheten ändrades till ett vildmarkscenter i western-stil kallat Lone Star Konferenscenter[1][2].

 

 

Dansbanan i Jägersbo 

Dansbanan                                                                         Entreen

Troligen bedrevs dans i Jägersbo redan på 1800-talet men de äldsta papperna som visar att det funnits en dansbana i Jägersbo är från 1901. Den har alltid drivits i privat regi.

På 1930-talets byggdes tak över dansgolvet för att skydda det från regn. Vid denna tid började även andra orkestrar tas in än det egna husbandet. Innan bilismen slog igenom fanns även en speciell garderob där cyklar kunde lämnas in. På 1950-talet byggdes Jägersbo om till vinteranläggning och den då kontroversiella rockmusiken släpptes in. 1969 fattade nöjesarrangören Julius Malmström det kontroversiella beslutet att diskotek skulle startas i lokalerna, trots att 1970-talet skulle karaktäriseras av en dansbandsvåg.

Ägaren Jan Nilsson drev även Vägasked innan han sålde båda ställena till Ulrik Wittman. När Wittman på 1980-talet drev danspalatset i Jägersbo fanns där en central dansbana med orkester som omgärdades av två diskotek. På vintrarna besöktes det ofta av flera tusen personer varje helg, men på somrarna flyttade verksamheten till Vägasked.

År 2012 meddelade ägaren Mathias Persson att nöjesrestaurangen och dansbanan skulle läggas ned året därpå för att ge plats åt en växande camping . Sista dansen hölls den 5 oktober 2013 med Grönwalls som orkester.

 

 

                                                 

                                            

Namnet Törringelund kommer troligen av att det ligger i en lund. Marken ägdes av Skabersjö Fideikommiss 1875–1920. Dåvarande greve Thage Thott var stor viltvårdare och han gjorde skogen här intill till ett av landets första hjorthägn. Lämningar av hägnet finns kvar här och där i skogen

Celebra besökare

Här jagade man dov- och kronhjort och här var ofta celebra besök med bland annat Kejsar Wilhelm från Tyskland och dåvarande Kronprinsen Gustaf V från Sverige.

Invigning av dansbana

Midsommardagen 1916 invigdes den första dansbanan i Törringelund. Det var Skytteföreningen som lät bygga och den blev mycket populär. 1925 byggdes restaurangen. 1932 byggdes rotundan, inglasad utom på framsidan med serveringsplats runt dansbanan. Senare på 30-talet upplevde man en riktig hausse. Detta decennium blev den verkliga storhetstiden. Stadsborna ville ut i naturen och Törringelund blev mycket populärt bland Malmöborna. Numera upplever vi en renässans efter en omfattande renovering med bibehållande av den gamla stilen och atmosfären. Törringelund ligger på Skabersjö Gods ägor.